JaKiTa Competizione
Kalusto, Kannet 14.2.2004
Takaisin
8-venttiilisen Twin Spark moottorin kansi.

Lähtökohtana Alfan kansi on hemityyppisine palotiloineen kohtuullisen hyvä, mutta onneksi jotain vielä on tehtävissä.

Imukanavien valussa on sanomista, vaikka sitä onkin jo tehtaalla siistitty koneistamalla.
Toinen kuva imukanavan valujäljistä. Kuvassa näkyy myös selkeitä rappuja seetialueella ja sen alapuolella. Juuri nämä alueethan ovat kannen virtauksen kannalta tärkeimpiä yksityiskohtia.
Jotta muutosten mahdollinen vaikutus voitaisiin konkreettisesti havaita, täytyy virtauksen muutos pystyä jollain tavoin mittaamaan.

Kuvassa kansi sovitettuna omatekoiseen virtauspenkkiin ja nokka-akselin paikalla tarkoitusta varten tehty venttiilien avaustyökalu.

Ensimmäisessä vaiheessa kanavan muodot jouhennettiin maltillisesti ja seetialueen kulmat pyöristettiin käsivaraisesti.

Muutosten vaikutus pienillä nostoilla ei ollut merkittävää, mutta noin 8-9 millin venttiilin noston jälkeen vakiokanavan virtaus alkoi irrota, mikä näkyi heti mittaus-paineessa. Jouhevamman "stage 1" -kanavan virtaus jatkoi kasvuaan aina n.14 mm:n nostoihin saakka.

TS:n imupuolen vakionokka-akselin nosto on 11 mm, joten jo vakionokalla eroa syntyisi ja suuremmilla nostoilla vielä entistä enemmän.

Samalla myös venttiili muotoiltiin hieman jouhevammaksi.

TS:n imuventtiili on muodoltaan tulppaanimainen, minkä on todettu toimivan joissain kansityypeissä. Ainakin edellisen kuvan mukaisen kanavan kanssa tulppaanimuoto toimi latteampaa paremmin.

Vakioventtiilit ovat rosteria ja riittävän laadukkaita.

Suutinrungon kunnollinen sovittaminen kanteen edellyttäisi kanavan poikkipinta-alan kasvattamista, mikä ei sinällään ole toivottavaa tai sitten täytehitsaamista, mikä puolestaan on melko työläs toimenpide.

Tässä tapauksessa lievä aineen poisto kuitenkin saanee riittää.

Toisessa virtaustutkielmassa puututtiin jo kanavan muotoon.

Edellistä versiota virtaviivaisemman muodon lisäksi kanavaa kasvatettiin seetirenkaan läheisyydestä ns. pocket porting ajatuksen mukaisesti.

Myös ohjurin kierto järjestettiin häiriöttömämmäksi. Oikean puoleisessa kuvassa kanavan viimeistely on vielä kesken.
Kuvapari vakiosta ja portatusta kanavasta.
Kolmannessa vaiheessa venttiilin lautasen halkaisijaa päätettiin kasvattaa alkuperäisestä 44 millistä 47.5 milliin.
Täyteaineen lujuudesta johtuen kovametalliterillä sorvaaminen ei käytännössä onnistu, joten venttiili muotoiltiin halutuksi hiomalla.
Tässä vaiheessa ei ole nähtävissä enää mitään todisteita vieraasta materiaalista.
Vertailuparina vakio ja modifioitu.
Halkasijan lisäksi myös muotoa muutettiin paremman virtauksen toivossa.

Kanavan muotoilua jatkettiin ja eri kurkun kokojen vaikutusta virtaukseen tutkittiin.

Kuvassa näkyvä tummempi kaistale kurkkualueella on vanha seetirengas.

Toki kuvan alumiiniin muotoillun seetipinnan tilalle täytyy asentaa uudet suuremmalle venttiilille sopivammat renkaat.

Vertailumittauksien lisäksihän aina kiinnostaa myös ns. hp-lukema, joten sehän oli myös tarkistettava.

Jo TS:n vakiokansi näytti varsin hyvältä, eli 12.5 mm:n nostolla 178 hp. Mutta mikä tärkeintä, avarrettu versio ei ainakaan huonommin pärjännyt virratessaan samalla nostolla 222 hp, siis 25% paremmin ja ilman suutinrunkoa vielä 14 hp paremmin. Harmi, ettei tullut mitattua suuremmilla nostoilla, koska virtaus oli vielä reilussa kasvussa.

Rakennuskustannusten välttämiseksi Endurance saloon -luokan säännöt vaativat alkuperäisen imujärjestelmän ja pakosarjan käyttämistä. Tästä syystä koko virtauspotentiaalia ei päästä täysin hyödyntämään.

Kilpa-autoon asennettavan kannen viritystasossa päätettiin lopulta palata 46 mm:n venttiilikokoon ja edellisiä kuvia hieman pienempään kanavakokoon. Näin siis, koska moottorin parasta toiminta-aluetta ei haluta nostaa turhan korkeille kierrosluvuille moottorin keston ja polttoainetalouden kustannuksella.

Sitä toki sopii kysyä, mitä järkeä on tehdä itse, kun voi ostaa kaupasta sopivia. No, taitaa mennä lähinnä harrastuksen piikkiin.

Porttailun vaarana on aina kanavien seinämien liiallinen ohentaminen. Tästä syytä yksi kansi halkaistiin vesitilojen sijainnin ja seinämävahvuuksien selvittämiseksi.
Takaisin